Test av anaerob terskel og VO2max

It is not a matter of how much you train, but of how you train. (Joe Friel)

 

 

Fakta på bordet

Etter 6 år med løpetrening har jeg endelig fått målt anaerob terskel på tredemølle. Takk for gaven, Merethe. Jeg er veldig uvant med å løpe på mølle og den var stilt inn på 2% stigning.  Jeg er 51 år gammel, veier 74 kg og er 185 cm høy. Selve testen varte i 50 minutter der testansvarlig Kjetil Olsen målte laktat ni ganger.  Laktatnivået i blodet måles i enheten mmol (millimol pr. liter blod).  Den anaerobe terskelen passeres når nivået passerer 3 mmol laktat pr. liter.  I mitt tilfelle var hjertefrekvensen på 163 slag pr. minutt når nivået ble nådd.  Farta mi var 13.2 km/t eller 4.33 min/km.  Hva forteller dette meg som jeg kan dra nytte av på trening og i konkurranser?  Del gjerne synspunkter som du har i kommentarfeltet.

IMG_0309

Stor takk til kjæresten min, Merethe, for bursdagsgaven

 

Hva innebærer resultatene?

Det vil kunne være med på å kartlegge mine personlige intensitetssoner.  Det kan variere fra person til person.  Kjetil snakket en del om å utvide sone 3 og å trene like under terskel for å presse den høyere opp.  Du vil med andre ord kunne optimalisere treningen.  Mange trener for hardt og vil ikke kunne være ferdig restituert når de starte neste trening.  Det betyr at det ikke vil kunne yte like godt og i verste fall bli overtrent eller skadet.  Det at man måler nivået betyr også at det vil bli lettere å observere framgang og dokumentere framgang i senere tester.  Det fører til at du kan dokumentere for deg selv hva slags trening som fungerer.  I tillegg vil dette kunne være til hjelp når man skal finne for eks. halvmaratonfart eller maratonfart.  I mitt tilfelle er det aktuelt å finne maratonfart til Midnight Sun Marathon 17. juni.

7uq37cRoT-fl6dn3JR9aPmC1tewyysbCPXaeVmfTyVc-1536x2048

Testansvarlig: Kjetil Olsen på Klinikk24 i Tromsø

 

VO2 max

15 minutter etter laktattesten gjennomførte jeg VO2 max.  Tallet ble 59.3.   Jeg innbiller meg at jeg kunne ha gjort det bedre uten laktattest med over 7 mmol i forkant av testen.

klinikk24AT-laktatprofil erik boye (002)_Page_1klinikk24AT-laktatprofil erik boye (002)_Page_2

Hva innebærer dette?

Kan jeg løpe med utgangsfart 4.44 min pr km på Midnight Sun Marathon 17. juni?

Klarer jeg å løpe Eidemila under 40 min på lørdag 3. juni?

Må jeg legge om treningene fram mot Berlin Marathon?

Har terskeltreninger noe for seg?  For eks. 5 x 8 min  med terskelpuls evt. i terskelfart?

Er mølla til å stole på i forhold til effektivitet og 2% stigning?

Er de personlige intensitetssonene til å stole på?  Og hva er maxpulsen?

 

Lenker:

http://www.k24.no/testing/

Dette innlegget ble publisert i Løpeblogg. Bokmerk permalenken.

3 svar til Test av anaerob terskel og VO2max

 1. Are Edvardsen sier:

  Hvor godt treffer Garmin på sitt estimat av kondisjon («VO2max») for deg?

  • Erik B sier:

   Det var første gangen har testet. Klokka mi sier 57, men jeg føler jeg kunne kommet over 60. Uvant å løpe med maske. Litt klaustrofobisk. Overraskende at maxpulsen er rundt 185. Trudde den var høyere. Over 190. Merkelig nok er veldig optimistisk når det gjelder tider på distanser, men lavere på vo2max. Merkelig!

 2. Tom sier:

  2% helning på mølle er vesentlig tyngre enn å løpe flatt ute i den farten. Du må opp i over 20km/t før fordelen av null luftmotstand blir så stor at det kreves såpass helning for å kompensere – har vel f.eks. vært vanlig å operere med 1.7% for toppirettsutøvere. 0.5% ville nok gitt et mer korrekt estimat på terskelfart ute.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s