Hva er viljestyrke?

Det kan virke som noe selvinnlysende og enkelt, men er viljestyrke noe medfødt eller er det noe vi kan lære oss.  Nye psykologiske undersøkelser har vist at viljestyrke er en viktigere faktor enn intelligens, talent og andre sosiale faktorer når det gjelder å oppnå målsetninger og utvikle ferdigheter.  Hvordan kan vi relatere disse tingene til løping?

Løping og motgang

Å løpe langt er en aktivitet der det er vanskelig å skylde på andre hvis ting går galt.  Det er likevel en vanlig aktivitet å skylde på alt mulig annet enn der skoen virkelig trykker.  Det kan være vanskelig å holde fokus og være konstant opptatt av å forbedre seg i forhold til vanskeligheter, motgang og utfordringer som oppstår.  Vi kommer ikke bort fra at mye av treningen kan være både kjedelig, smertefull og frustrerende.  Her kommer viljestyrken og lidenskapen for løpingen inn.  Man må hele tiden finne strategier for å overvinne motgangen.  Det krever selvdisiplin og en vilje til å hele tiden komme seg ut av komfortsonen.  Det å gi opp er ikke et alternativ.  Hvis man for eks. trener i forhold til et maratonløp, er det kun jevn fokusert innsats som gjelder.  Det finnes en x-faktor her knyttet til motgangen som oppstår.  Hvis vi sammenligner dette med å bestige et fjell, så kan vi enkelt beskrive tre måter å forholde seg til motgangen:

  • Drop outs.  De som gir opp etter en stund.  De som snur når det går opp for dem hva som kreves for å oppnå målet.  Det som rygger i møte med motgangen.
  • Campers.  De som klatrer akkurat langt nok for å finne et komfortabelt platå.  Der gjemmer det seg bort og har det behagelig.  Potensialet kan være stort, men de forblir ufokusert og lite kreativ i møte med motgang.  De mangler viljestyrke og lidenskap i forhold til utfordringen.  De vil ikke ut av komfortsonen.
  • Climbers: Denne gruppen har en tendens til å se på livet som en stadig oppstigning i alt de gjør.  De har en klatrermentalitet.  De er ikke redd for motgang og leter hele tiden etter strategier for å forbedre seg selv.  De har viljestyrken og en lidenskap som fører til en jevn innsats over lang tid.  De fokuserer på egne svake sider for å utvikle seg og er ikke redd for å komme utenfor komfortsonen.

De som har jobbet i skolen en stund vet at det ikke alltid er de smarteste som oppnår de beste resultatene.  Man kommer veldig langt med god arbeidsmoral og innsats.  Hvis man skal oppnå resultater, finnes det man eksempler på at viljestyrke overgår både talent og intelligens.  Det er ofte et stort gap mellom vårt potensiale og hva vi faktisk gjør.  Den psykologiske motstandskraften er med andre ord veldig viktig.

Løpeferdigheter og gjennomføringskraft

Hvordan kan vi overføre denne «klatrermentaliteten» til løpingens verden?  Ditt atletiske utgangspunkt og innsatsen du legger inn vil etter hvert føre til løpeferdigheter.  Disse løpeferdighetene og fokus på å utvikle den over lang tid, vil etter hvert føre til prestasjoner som viser gjennomføringskraft.  Det gjelder i det jevne arbeidet man legger ned å fokusere på utviklingssoner, på utvikle svake sider som man har.  Den store utfordringen er å komme ut av komfortsonen som treningen etter hvert kan dreie mot.  Da er det noen enkle spørsmål man kan stille seg selv.

  • Hva er mine utviklingssoner?  Hva bør jeg fokusere på for å forbedre meg selv?
  • Hva kan jeg lære av motgang og nedturer?
  • Hvilke kreative strategier kan jeg bruke for å overvinne motgang og hindringer?
  • Skylder jeg på alt mulig annet enn meg selv?  Gjør det enkelt!  I bunnen av treningen bør det ligge lidenskap og viljestyrke.  Hva kan jeg gjøre for å komme ut av komfortsonen?
  • Hvordan skaper jeg interesse og dedikasjon nok til å legge inn hardt og fokusert arbeid?  Hvordan skaper jeg og holder liv i lidenskapen i forhold til løping?

Når vi observerer veldig gode løpere, så har vi en tendens til å si at de har bedre forutsetninger rent fysisk, det ligger et genetisk løpetalent i bunnen.  Men undersøkelser viser at innsats og viljestyrke over tid er en mye viktigere faktor.  Vi burde heller fokusere på arbeidsmoralen til disse løperne.  Hvordan er det med viljestyrke, fokuset og gjennomføringskraften til disse løperne?  Det viser seg at de har holdt seg til målsetninger i veldig mange år og har jobbet kjempehard for å oppnå disse målene.  De fleste har også en lidenskap og glede i forhold løpingen som gir viljestyrken de fleste mangler.

Den gode nyheten

Viljestyrke og lidenskap i forhold til ferdigheter og målsetninger kan læres.  Det er ikke medfødt, men innlæres gjennom oppdragelse og livslang  innsats.  Det krever at vi endrer mentaliteten vår: fra en fiksert tankegang til et mer utviklende tankesett.  Det skaper bedre motivasjon, mer kreative strategier for å forbedre seg, fokus og utholdenhet.  En mental innstilling kan skape store fysiske endringer.  Den psykologiske motstandskraften og evnen til å tåle stress, smerte, kjedsomhet og frustrasjon har en stort potensiale.  Det ikke vanskelig å finne eksempler på mennesker som har klart å skape store forandringer med en ny mental innstilling.  Det som kjennetegner de som lykkes er en motstandskraft og robusthet som bor i oss alle: klatrermentaliteten.  Da beholder man psykisk styrke og helse på tross av stress og påkjenninger.  Man kjenner optimisme på grunn av framgangen og får en god selvfølelse.

sisyphus

 

 

Dette innlegget ble publisert i Løpeblogg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s