Motivasjon

82126956-56a792c05f9b58b7d0ebcf9a

Løpetreningens psykologi

Hvorfor løper vi?  Rent psykologisk sett er motivasjon definert som prosessen starter, styrer og vedlikeholder målrettet atferd.  Og når det gjelder løping så trenger vi denne impulsen til å handle, dvs. komme seg ut å trene.  Men hva ligger bak denne atferden?  Motivasjon involverer biologiske, emosjonelle og kognitive krefter som aktiverer atferden.  Det er vanskelige å observere motivasjonen bak.  Det finnes forskjellige psykologiske teorier om motivasjon og i virkeligheten er det ofte et kaos av krefter som virker med og mot hverandre og styrer våre motivasjoner.

Å sette seg mål

Alle som har satt seg et løpemål, det kan for eksempel være å løpe et maraton, skjønner ganske umiddelbart at det å ønske det ikke er nok.  Det handler om å fortsette tålmodig å jobbe målrettet og overvinne hindringer, både fysiske og psykologiske.  Det gjelder å fortsette på tross av at det er vanskelig.  Man må investere tid, energi og ressurser i det. Og man må opprettholde stor intensitet i det man gjør.  Det skal være kraft og konsentrasjon i det man gjør.  Men hva må ligge bak en slik atferd?

Teorier om motivasjon

Man snakker ofte om indre og ytre motivasjon. Ytre motivasjon kan være trofèer, penger, sosial anerkjennelse og ros. Indre motivasjon oppstår i individet og gir en personlig tilfredsstillelse. Det kan være løpeglede.  Det å trene på løping gir glede.  Men hva når gleden blir borte.  Ytre motivasjon kan fungere hvis man ikke har noen indre.  Men hva gjør man når den indre motivasjonen forsvinner?

Det finnes noen enkle triks:

Vær forsiktig med ytre motivasjon. For de som er indre motivert kan det virke mot sin hensikt.

Juster utfordringene og målsetningene. Kanskje gjør du det for lett for deg selv eller for vanskelig.

Visualiser selve prosessen fram til målet. Å visualisere suksess kan virke mot sin hensikt.

Ta kontroll over prosessen og inkluder de andre.  Vær en pådriver.

Fokuser på veien og ikke på målet.  Hvis man fokuserer på om dette blir fiasko eller suksess, så vil den indre motivasjon minske og man blir fanget i en måte å tenke på.  Reisen fram til målet er like viktig.  Det er her du kan finne ting du kan endre på for å få bedre resultater i framtida.

Keep up the good work!

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Løpeblogg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s