Løping og «regnskapet»

Å sette inn kilometer på kontoen

Det er ikke lett å jukse seg til god form.  På den andre side er det veldig lett å tallfeste hva som skal til for å komme i god form.  Mange setter inn antall kilometer på kontoen.  En vanlig verdi er kilometer pr. uke eller pr. måned.  Andre sverger til timer og minutter.  I uke 12 har jeg trent 8 timer løping.  Pulsklokka kan være grei å ha, så slipper man å loggføre alt dette.  I tillegg til lengde og tid opererer klokka med noe som den kaller «training load»  eller intensitet.  Denne verdien viser hvor hard treningen har vært, og baserer seg på en kombinasjon av fakta.  Dette regnskapet står i direkte forhold til den dagen du står på startstreken i et løp som har vært en målsetning. Det er på tide å nyte godt av kilometer og timer med svette og smerte.  Finnes det snarveier?  Mye av treningslitteraturen handler om nettopp dette.  Hvordan trener du smart?  Noen hevder at du kan løpe færre kilometer med høyere intensitet.  Andre legger vekt på langkjøring.  Det vil jo avhenge av målsetningen.  Men det fleste er vel enig i at man bør variere treningen og ikke trene for monotont.

Smarte investeringer

Det kan være en smart investering å finne ut sin anaerobe terskel, dvs pulsslag pr. minutt der laktatnivået stiger drastisk i blodet.  Noen kaller dette melkesyreterskelen.  I forbindelse med langkjøring er trening under denne terskelen spesielt effektiv trening.  Denne terskelpulsen kan det være lurt å holde et øye med under lange løp.  Et annet smart trekk kan være å finne noen å trene sammen med.  Dette gjelder spesielt intervalltrening der man vil presse seg hardere sammen med andre.  Langkjøring i terskelfart er også gunstig siden man bør kunne ha samtaler når man løper.  En annet viktig trekk er å få nok restitusjon og lytte til kroppens signaler for å unngå skader.  En hard dag følges av en lett dag.  Kom inn i en rytme.  En annen smart ting er å ha en fast løype som du kan teste deg i med jevne mellomrom.  Det vil være motiverende å kunne se formen stige.

Om å lure seg selv

Noen ganger stiller man for høye mål i forhold til regnskapet.  «Jeg løp jo denne runden på 50 minutter i forrige måned».  Men så glemmer man at man kun har trent tre ganger i løpet av de to siste ukene.  Da sier kroppen i fra om de røde tallene.  Pulsen er den tydeligste feedbacken.  Selvfølgelig går det an å ha dårlige dager, småskader og sykdom i kroppen, men som regel er det enkle svar på en dårlig prestasjon og disse kan man lese rett ut av regnskapet.  Hvordan fører man regnskap? Enten trenger du faste ruter som du vet lengden på.  De fleste har tilgang til en klokke og kan måle tid.  Eller så overlater du alt regnskapsføring til pulsklokka.  En enkel og klar måte vil være å skrive ned kilometer pr. uke.  Etter hvert vil man kunne se forskjeller i forhold til innskudd og den faste ruta man bruker for å måle formen.  Men egne digitale treningsprogram vil man kunne se grafer som viser utviklingen i intensitet og treningsmengde.

Om å frigjøre seg fra tall

Når løpere møtes for første gang eller på trening, så blir det ofte mye snakk om tall.  Er dette snakket om tall nødvendig?  Farten beskrives i minutt per kilometer.  Man er opptatt av negativ split og terskelfart.  Man spør og forteller om bestenoteringer og målsetninger.  Det hersker en slags enighet om at dette er viktig.  Men kan det tenkes at det også kan være noe som legger bånd på oss og holder oss tilbake.  Jeg husker godt bestenoteringen min på 10 kilometer. Det er slike tall som brenner seg fast.  Den løp jeg helt uten klokke og pulsbelte.  Trikset var kanskje at jeg løp rett bak noen som stadig sjekket pulsen og tida.  Det var et løp med veldig jevn fart.  Man kan også se til Afrika og Kenya: et langt løp om morgenen og et om kvelden med stigende progresjon.  Mer komplisert trenger det ikke å være….

Dette innlegget ble publisert i Løpeblogg. Bokmerk permalenken.

1 svar til Løping og «regnskapet»

  1. Tilbaketråkk: Løping og overmot | Sølvreven – en løpeblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s