Curro ergo sum

Løping og filosofi

Internasjonalt finnes det en slags kobling mellom akademia og løping. Stillesittende arbeid krever drastiske tiltak og langdistanseløping har øvd tiltrekning på mange. Jeg kom over en antologi som jeg vil anbefale der filosofer i hvert sitt kapittel ser på løping i et filosofisk perspektiv. Boka er å finne i Kindle-utgave (kan leses på iPad) hos Amazon. Selv har jeg vært opptatt av at løping er en måte å være i verden på som skiller seg fra andre måter. I kapittel 4 finner jeg noe som jeg synes er spesielt interessant: «The Phenomenology of Becoming a Runner». Forfatteren J.J Wisnewski tar utgangspunkt i en filosof som heter Maurice Merleau-Ponty og filosoferer rundt løpingens fenomenologi:»A runner is in her body in a particular way. She is her body in a way that enables the world to present itself in a way that a non-runner does not yet see.» For å bli en løper må man med andre ord lære å leve i en løpeverden, veksle mellom to verdener. Det er først og fremst en slags kroppslig tilnærming til å være i verden som det er vanskelig å sette ord på for de som ikke har opplevd dette. For øvrig anbefaler jeg filmen Being in the world av Tao Ruspoli som utdyper dette temaet: dvs. forskjellige måter å være i verden på.

1-rmGy9gWvE

Løping og psykologi

Innenfor psykologien har en retning fokusert på flyt eller flow som det heter på engelsk. Flyt er et begrep som kan defineres på følgende måte: «A psychological state of extreme well being sometimes felt when exercising. A person experiencing flow has feelings of great pleasure, satisfaction, and enjoyment. To many competitive sports people, this subjective experience is often more important than the actual outcome of the activity. Flow tends to occur when there is a perfect match between the challenge of an exercise and the capability of a performer to complete it successfully. Some sport psychologists believe that flow may be related to the secretion of endorphins in the brain, although others think that this is unlikely.» Den sentrale psykologen på dette feltet heter Mihaly Csikszentmihalyi og har skrevet en rekke bøker om temaet. Dette feltet innenfor psykologien kalles positiv psykologi og har fått navnet sitt fordi den ikke nødvendigvis fokuserer på problemer og hva som er galt, men derimot retter blikket på hva som kan utvikles og bli bedre. Dermed kan også «psykologisk friske» har utbytte av dette. Det er også i slekt med det som kalles mindfulness som utforsker lignende sinnstilstander som flow-fenomenet.

Flyt er en evne kroppen kan utvikle. Det handler om å være i sonen: for eks som snøbrettkjører, basketballspiller eller som løper. Man er avslappet, uten forstyrrende tanker og opplever en slags uanstrengt flyt i utførelsen. Man tenker ikke på alle årene med forberedelse til øyeblikket som har ført til dette gyldne øyeblikket, og det er ikke noe selvbevisst i handlingen, all fokus forsvinner i selve handlingen og blir absorbert i øyeblikket her og nå. Sinn og kropp er i harmoni. Tanke og handling er ett. Flyt er engasjement i det du gjør, ganske enkelt. Det at du vil forsette handlingen for handlingens skyld. Det er en sinnstilstand av harmoni. Dette kan oppstå i sport, kunst, spill, arbeid… men er oftest knyttet til noe aktivt… ikke passiv konsumpsjon. Flyt oppstår når du er inne i noe og når du er i flyt-tilstanden tar tankene pause og det oppstår en slags tidløshet. Det er også knyttet til opplevelsen av glede: opplevelser som ikke blir belønnet med penger og berømmelse. Man er motivert av kvaliteten på selve opplevelsen. Det handler ikke om å slappe av og ta det med ro, men snarere tvert imot om å anstrenge seg, ta en risiko, gjøre noe vanskelig og kanskje smertefullt. Det gjelder ofte å finne grensene for sin kapasitet, utforske denne randsonen.

Ni elementer som kjennetegner flyt (utviklet av Mihaly Csikszenmihalyi)

1. There are clear goals every step of the way. In many everyday situations, there are contradictory demands and it’s sometimes quite unclear what should occupy our attention. But in a flow experience, you have a clear purpose and a good grasp of what to do next.

2. There is immediate feedback to one’s actions. When you’re in flow, you know how well you’re doing.

3. There is a balance between challenges and skills. If a challenge is too demanding compared to your skill level, you get frustrated. If it’s too easy, you get bored. In a flow experience, there is a pretty good match between your abilities and the demands of the situation. You feel engaged by the challenge, but not overwhelmed.

4. Action and awareness are merged. People are often thinking about something that happened – or might happen – in another time or place. But in flow, you’re concentrated on what you’re doing.

5. Distractions are excluded from consciousness. Because you’re absorbed in the activity, you’re only aware of what’s relevant to the task at hand, and you don’t think about unrelated things. By being focused on the activity, unease that can cause anxiety and depression is set aside.

6. There is no worry of failure. In a state of flow, you’re too involved to be concerned about failing. You just don’t think about failure. You know what has to be done and you just do it.

7. Self-consciousness disappears. People often spend a lot of mental energy monitoring how they appear to others. In a flow state, you’re too involved in the activity to care about protecting your ego. You might even feel connected to something larger than yourself. Paradoxically, the experience of letting go of the self can strengthen it.

8. The sense of time becomes distorted. Time flies when you’re really engaged. On the other hand, time may seem to slow down at the moment of executing some action for which you’ve trained and developed a high degree of skill.

9. The activity becomes “autotelic” (an end in itself, done for it’s own sake). Some activities are done for their own sake, for the enjoyment an experience provides, like most art, music, or sports. Other activities, which are done for some future purpose or goal – like things you have to do as part of your job – may only be a means to an end. But some of these goal-oriented activities can also become ends in themselves, and enjoyed for their own sake. Csikszentmihalyi concludes by saying that “in many ways, the secret to a happy life is to learn to get flow from as many of the things we have to do as possible.”

Think about things you’ve done that had some of these characteristics. Then do more of those kinds of things!

Enrich your life by making a commitment and a concrete plan to put more flow – an optimal experience of engagement – in your work, in your leisure (cut down on the passive stuff!), and ultimately in your life.

Recommended books:

Csikszentmihalyi, Mihaly (1990). Flow: The Psychology of Optimal Experience. New York: Harper Perennial.

Csikszentmihalyi, Mihaly (1996). Creativity: Flow and the Psychology of Discovery and Invention. New York: Harper Collins.

Csikszentmihalyi, Mihaly (1998). Finding Flow: The Psychology of Engagement With Everyday Life. New York: Basic Books. (a how-to book with practical applications)

Curro ergo sum (Jeg løper altså er jeg)

20120220-113325.jpg

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s