Løping som terapi

Å løpe fra problemene?

Noen vil si at det å løpe fra problemene sine er en dårlig løsning. Men det er ingen tvil om at: «running releases more than sweat» som det heter i Asics-reklamen. Folk flest bruker ofte metaforer for å beskrive hva løpingen gjør med dem. Ord som går igjen er for eks. at det «klarner» tankene. Løpingen fjerner negative tanker eller følelsesmessige bindinger som sender tankene i sirkler. Det finnes mange eksempler på seriøs forskning som viser at trening reduserer angst, sinne og nedstemthet. Det er til og med en psykolog i USA som inviterer klientene med på løpetur istedenfor sofaen. Det skjer tydeligvis noe med hjernekjemien som har en terapeutisk effekt. Dette har nok folk kjent til i mange år, men det er først i de siste tiårene at forskningen på «motion therapy» har tatt av. Muligheten er nok der for å flykte fra egne problemer: å trene seg inn i spiseproblemer og asosiale problemer, eller å bli besatt og å trene seg vekk fra kone og barn. Det vil alltid være de som overdriver og utvikler en avhengighetsforhold…

Løping og kreft

I 2007 opprettet Grete Waitz en stiftelse som fikk navnet Aktiv mot kreft. Gjennom å løpe samler man inn penger til kreftsaken. Konseptet er enkelt. Arrangøren godtar at deler av påmeldingsavgiften går til kreftsaken og i tillegg kan alle være med på å gi bidrag. I 2010 ga stiftelsen nesten 7 millioner kroner til formålet. For Grete Waitz var det også en hjertesak å få mer fysisk aktivitet inn i hverdagen til det norske folk. Dette er også noe som kan være nyttig for pårørende til de som blir syke. Et eksempel på dette finner du her: ”Da datteren min var sjuk, ble trening terapi.” Stian Rosnes Se artikkel I august 2011 ble min egen familie rammet da kona mi fikk en alvorlig kreftdiagnose. For meg ble løpingen en viktig del av den tunge prosessen som familien er inne i.

Hva er det med løping?

Det virker som om det er mange som hiver seg på løpebølgen som treffer landet for tida. Mange opplever en endring som de ikke helt klarer å sette ord på. Man blir sterkere på psykisk og fysisk. Man får en høyere psykisk smerteterskel. Det skjer noen med hjernekjemien hos enkelte. Det gjelder å ikke havne i et pliktløp som ikke drives av glede og lyst. Kroppens egen vilje må få styre og ikke de maskinelle treningsprogrammene som drives av rasjonell fornuft og plikt. Det som tar deg inn i lysten og gleden, vil også påvirke kroppens vilje til trening og man fylles av positiv energi. Min egen erfaring er at hvis denne energien mangler, så blir man fort til tung, deprimert, småsur og passiv-aggressiv. En viktig faktor her er rammen rundt løping: det sosiale fellesskapet. En annen viktig faktor: å lytte til kroppens signaler. Dette tror jeg er viktig hvis dette skal blir en varig endring av livsstil og ikke bare et blaff.

20120213-193920.jpg

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s